Posted on Leave a comment

Vrachtwagens zijn baas in Brugse voetgangerszone

De handelaars van de Dweersstraat in Brugge luiden de alarmbel over verkeersoverlast. Want hoewel de straat werd ingekleurd als voetgangerszone, zijn het de vrachtwagens die er voor de drukte zorgen. ‘Mijn gasten liggen er letterlijk wakker van’, klinkt het. (Artikel uit Nieuwsblad 21/06/2019 door KOEN THEUNS)

’s Ochtends vroeg tussen 7 en 8 uur in de Dweersstraat. De ene na de andere vrachtwagen rijdt het doodlopende
straatje tussen de twee belangrijkste winkelassen van Brugge in om te lossen. Niet alleen voor de Dweersstraat,
maar ook voor de Noord-zandstraat en de Zuidzandstraat en zelfs ’t Zand. ‘Op piekmomenten staan meerdere vrachtwagens in een rij en naast elkaar, en dan is er geen doorkomen meer aan. En wanneer de eerste in de rij achteruit wil uitrijden, maar geblokkeerd wordt door een achterligger, is de chaos compleet’, zegt Brecht
Clyncke, regioverantwoordelijke van Unizo.

Zone beperken

Een vervelende situatie voor fietsers en passanten, maar vooral ook voor de handelaars in de straat. Dat beaamt David Baekeland van Hotel Bla Bla. ‘De gasten van de drie kamers aan de straatzijde worden wakker van de vrachtwagens en hun koelmotoren. Het piekmoment is om 7.30 uur, een tijdstip waarop de meeste toeristen nog in bed liggen’, zegt de hotelier, die verveeld zit met de situatie. ‘We hebben een heel goede reputatie, en dan is het heel vervelend als gasten ineens klagen over geluidsoverlast. Acht jaar lang was er nochtans geen enkel probleem.’

Het aantal vrachtwagens nam toe sinds de straat vorig jaar grotendeels werd ingekleurd als voetgangerszone. Die ingreep moest een meer optimaal gebruik van de ruimte voor terrassen mogelijk maken, maar zette volgens de handelaars dus ook de deur open voor vrachtwagens aangezien laden en lossen in de hele zone is toegestaan.
‘We willen geen steen werpen naar de transporteurs, want zij moeten toch ook ergens kunnen parkeren. Misschien is het een optie om de zone te beperken tot het eerste, breedste deel van de straat?’, zegt Clyncke.

Sensibiliseren

Het stadsbestuur is op de hoogte van de situatie. ‘De politie bekijkt wat ze kan doen, maar zal in eerste instantie sensibiliseren’, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). ‘We kunnen moeilijk een onderscheid maken tussen wie in de Dweersstraat dan wel om de hoek.

Lees het artikel hier na:

Een reactie achterlaten